Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ψωμί Τσιαπάτα με παραλλαγή

αυτό το ψωμί το είδα σε ένα ξένο site το έφτιαξα  και είναι τέλειο και πολύ εύκολο

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμ. αλεύρι κίτρινο
  • 200 γραμ. αλεύρι ολικής
  • 200γραμ. αλεύρι σικάλεως
  • 1,5 φακ.μαγιά σε σκόνη
  • 1κ.γ αλάτι
  • 850-900 γραμ νερό
  • σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι την μαγιά και το αλάτι ανοίγουμε μια τρύπα στην μέση και ρίχνουμε με μιας όλο το νερό ανακατεύουμε με σπάτουλα να υγρανθεί  όλο το αλεύρι να γίνει ένα ζυμάρι κολλώδες όχι πολύ νερουλό εάν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο αλευρακι. ποτέ δεν προσθέτουμε νερό μόνο αλεύρι το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί  σε όγκο περίπου 1 ώρα,και το  βάζουμε στο ψυγείο για 8-15 ώρες την άλλη μέρα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή 200 στις αντιστάσεις αλευρώνουμε καλά μια  λεία επιφάνεια  πάγκο ή τραπέζι και αδειάζουμε το μείγμα με σπάτουλα απαλά για να μην χαλάσουν οι φουσκάλες. στρώνουμε σε λαμαρίνα μια λαδόκολλα παίρνουμε με  μια κουτάλα προσεκτικά όσο ζυμάρι θέλουμε για μια φραντζολίτσα  την τοποθετούμε στην λαμαρίνα. κατά το ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσουν και ψήνουμε  για 1 ώρα και ένα τέταρτο είναι τέλειο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: