Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ


για το φύλλο
6 κούπες αλεύρι
περίπου 2 κούπες νερό
1 κ.σ ξύδι
 1 φλυτ.καφέ λάδι
λίγο αλάτι
για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και ζεματισμένο
1ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα 
1 κρεμμύδι  ξερό μέτριο 
1 μεγάλο πράσο χωρίς τα φύλλα
2αυγά
1 μάτσο καυκαλήθρες 
1/2 ματσάκι μάραθο
1/2ματσάκι μαϊντανό 
1/2ματσάκι άνηθο
1/2 κιλό φέτα
1κούπα λάδι
 φτιάχνουμε μια ζύμη  ελαστική την χωρίζουμε σε 3 μέρη την αλείφουμε με λίγο λάδι 
και την αφήνουμε περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί
ψιλοκόβουμε το πράσο μόνο το άσπρο το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τα πράσα και τα κρεμμύδια να μαραθούνε  ρίχνουμε το ζεματισμένο σπανάκι  αφού το τεμαχίσουμε  με το μαχαίρι όπως είναι στραγγισμένα,
το τσιγαρίζουμε και ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια ρίχνουμε τα μυρωδικά και ψήνουμε περίπου για 5 λεπτά κατεβάζουμε από την φωτιά ρίχνουμε μέσα την φέτα τριμμένη  και τα αυγά κτυπημένα . ανοίγουμε τα  τρία φύλλα    στρώνουμε το ένα στον πάτο ενός λαδωμένου μέτριου  ταψιού το φύλλο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο να βγαίνει έξω από το ταψί στρώνουμε το μισό μείγμα βάζουμε το δεύτερο φύλλο  και αυτό να βγαίνει έξω από το ταψί βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα και βάζουμε το πάνω φύλλο και διπλώνουμε όλα τα φύλλα που περισσεύουν σε κόρθο γύρω γύρω από το ταψί χαράσσουμε ελαφρά την πιτα ρίχνουμε από πάνω 1 ποτήρι του κρασιού μπύρα ή σόδα και ψήνουμε στου 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοψηθεί από πάνω την  βγάζουμε από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε είναι πεντανόστιμη καλή σας όρεξη

1 σχόλιο:

riri είπε...

να μας γραψεις και για κανενα κουραμπιε μελομακαρονα βασιλοπιτα διπλες λογω επικαιροτητας....